Susanne Schneider
Var är Lilly?

Var är Lilly?

Fyra av nattens varelser tvingas lämna den ödsliga kyrkogården för att hitta sin vän. Det är upptakten i Var är Lilly? (2017) av Sanna Juhlin (text) och Anette Bengtsson (illustrationer).

Var är Lilly? handlar om hur fyra varelserna motvilligt måste lämna kyrkogården för att leta upp Lilly som har lämnat deras trygga plats. De får lära sig lite nya saker i människornas värld under sitt sökande efter Lilly. Miljön och tiden är en ödslig kyrkogård och en stad en kall oktoberkväll. Att just denna tidpunkt är viktig för deras besök i staden får läsaren snart reda på.

Karaktärerna Valkyra, Monstret, Dorian (ett spöke) och Mumien är kanske inte helt okända för läsarna, i alla fall inte utseendemässigt, men de har ändå sina egenheter. Det finns inslag av mänsklighet och humor i karaktärerna och handlingen. Berättelsen är kronologisk med tillbakablickar på karaktärernas tidigare liv.

Illustrationerna i boken är svartvita och har en tydlig koppling till berättelsen. Omslaget i färg tycker min dotter verkar spännande och man undrar vad som ska hända i berättelsen. Alltså kan man säga att omslaget lockar till läsning.

Längden på boken (36 sidor) och storleken på texten tycker vi pekar mot en yngre läsare, kanske 7-9 år, beroende var man är i sin läsning. Språket är inte förenklat, utan det finns längre meningar och ord som kan vara svårare att läsa.

Bokens budskap kan ses som att man ska bry sig om sina vänner. Min dotter tycker att även om Var är Lilly? är lite sorglig i slutet, så är den bra och hon skulle rekommendera den till andra. Hon ger bokenav 5 möjliga.